Dette koster billettene i Tippeligaen

Det er vel ingen tvil om at norsk fotball på internasjonalt nivå er nede i en bølgedal. Det norske landslaget har ikke prestert på lang tid, og har av den grunn heller ikke lyktes i å kvalifisere seg til noe mesterskap på mange år. I 2017 mislyktes Norge å ta seg videre til EM, og var også et langt steg fra å klare playoff-kamper etter et svakt gruppespill. Interessen har derfor vært dalende for det norske landslaget, og ringvirkningene er selvfølgelig at tilskuertallene på ligakampene i Norge også har falt.

 

All den tid Norge ikke presterer og publikum glimrer med sitt fravær opprettholdes likevel de stive prisene for å gå å se på kampene. De norske lagene i Tippeligaen sliter i tillegg med økonomien og forstår ikke den manglende interessen. Vi mener dette har en sammenheng. Vil det ikke være naturlig å senke prisene noe som et tiltak for å få enda flere til å møte opp på kampene?

 

Men er kvaliteten på norske fotballspillere i toppen god nok? Er kostnadene på billettene tilsvarende det publikum forventer å se? Vi har tatt oss den frihet å se på disse utfordringene og drøfter i denne artikkelen mulige løsninger som kan løfte norsk klubbfotball. Om NFF og klubbene klarer å samarbeide om dette så vil det helt klart også løfte landslagets muligheter gjennom høyere kvalitet – både hjemme i Norge og også gjennom å etablere enda flere internasjonale profesjonelle spillere.

 

Hva koster det deg å gå på en kamp i Tippeligaen i 2017?

 

Prisene varierer sterkt fra klubb til klubb i Tippeligaen. Vi synes ikke alltid prisene og variasjonen gir et godt bilde av hva du kan forvente å se, i forhold til klubbenes størrelse, popularitet, bekvemmelighet osv., men her har du en liten oversikt:

 

Billigste billettene:

 

 • Aalesund 90 kroner
 • Sandefjord 100 kroner
 • Sarpsborg08 100 kroner
 • Sogndal 120 kroner
 • Odd 130 kroner
 • Haugesund 140 kroner
 • Molde 150 kroner
 • Viking 150 kroner
 • Rosenborg 150 kroner
 • Kristiansund 165 kroner
 • Tromsø 170 kroner
 • Vålerenga 180 kroner
 • Lillestrøm 180 kroner
 • Stabæk 200 kroner
 • Brann 250 kroner
 • Strømsgodset 250 kroner

Som du kan se er det stor variasjon. Nå vet vi også resultatet av Tippeligaen 2017, og basert på bare dette er det for eksempel langt dyrere å se Lillestrøm (i nedrykkskamp) enn Molde (som tok sølv)! Til og med seriemester Rosenborg tilbyr langt billigere billetter på Norges største stadion enn de fleste andre.

 

Snittprisen på billettene til en Tippeligakamp er nesten 160 kroner. For tre personer snakker vi da om 480 kroner. La oss si to (hjemmekamper) per måned, som da gir en sum på 960 kroner! Det er ganske kostbart. I tillegg går det helt sikkert 2-300 kroner på mat og drikke og annet underveis per kamp. Da nærmer vi oss 2 000 kroner per måned.

 

Hva koster så sesongkortene?

 

Selvfølgelig vil billettprisene per kamp se noe bedre ut om du investerer i sesongkort. Nå solgte klubbene flere sesongkort i snitt denne sesongen enn i 2016, men det er likevel ingen tvil om at prisene på disse er en større investering for de fleste.

 

Her er oversikten for Tippeligaen 2017:

(Fra dyrest til rimeligst)

 

 • Rosenborg 9500 kroner
 • Brann 6300 kroner
 • Molde 5000 kroner
 • Odd 4500 kroner
 • Aalesund 3850 kroner
 • Vålerenga 3660 kroner
 • Kristiansund 3500 kroner
 • Strømsgodset 3500 kroner
 • FK Haugesund 3500 kroner
 • Lillestrøm 2518 kroner
 • Viking 2200 kroner
 • Stabæk 1900 kroner
 • Sogndal 1867 kroner
 • Tromsø 1760 kroner
 • Sarpsborg08 1458 kroner
 • Sandefjord 1300 kroner

NB! MVA går opp i 2018, noe som vil påvirke prisene for neste sesong.

 

For oss er det naturlig at den største klubben i Norge også har de dyreste sesongkortene. Ikke bare er Rosenborg den klubben som er med i toppen hver eneste sesong, det er også den klubben som kan tilby internasjonale godbiter på Lerkendal i og med at de nesten hver sesong deltar i de europeiske turneringene. I tillegg til Rosenborg finner vi storklubbene Brann og Molde på pristoppen; Brann med sin store stadion og sitt store entusiastiske publikum og dernest Molde med profilen Solskjær som sjef og med sølv denne sesongen.

 

Samtidig er det verd å nevne at nyopprykkede Kristiansund stoler på sitt publikum med ganske høye 3500 kroner for sesongkort. Lillestrøm som sliter økonomisk og ikke har levert sportslige høydepunkt på flere sesonger står med drøye 2500 kroner på Åråsen. I motsatt ende finner vi populære og velspillende Sarpsborg08, som spilte seg til topp plass i årets sesong, med beskjedne 1458 kroner for en sesong!

 

Om vi tenker oss to, kanskje tre, fotballentusiaster i en familie blir det en meget kostbar hobby å følge favorittlaget sitt gjennom en hel sesong. Det er få som kan betale opp mot 10 000 kroner eller mer ut av egen lomme på vanlig norsk lønn for kjøp av sesongkort. Heller ikke om de skal kjøpe billetter separat til hver enkelt kamp de vil se, gjennom en sesong.

 

Hva kunne prisreduksjoner ført til?

 

Det skal selvfølgelig mer til enn bare prisreduksjon på billetter og sesongkort for å trekke vesentlig flere til tribunene på kamp. Da er vi tilbake til kvaliteten på den underholdningen som leveres, som for de fleste slettes ikke er god nok. Norge opplever heller ikke den eksporten av profiler til internasjonale klubber som den gangen norsk fotball var på toppnivå, noe som bidrar til at Norge ikke klarer å hevde seg i kvalifiseringene til de store mesterskapene. Vi skal være klar over at de største (og beste?) profilene i Tippeligaen faktisk kommer fra andre land, som for eksempel Bendtner (dansk) i RBK denne sesongen.

 

Vi hevder likevel at en prisreduksjon på både billetter og sesongkort, i tillegg til andre kreative og kostnadseffektive tiltak før, under og etter kampene i Tippeligaen, kunne medført høyere publikumstall og totalt sett større inntekter. Jo flere solgte billetter og sesongkort, jo flere mennesker og desto høyere mer-salg under kampene. Hva kunne dette medført når det kommer til den økonomiske situasjonen for klubbene i Tippeligaen?

 

Jeg elsker mitt lag og vil se kampene!

 

Er du supporter, så er du supporter. Elsker du fotball, elsker du atmosfæren på kampene og ønsker å se laget ditt spille i Tippeligaen hele sesongen vil det være beste løsning og inneha sesongkort. Hvis du skal forholde deg til enkeltbilletter, og kanskje til og med følge laget på noen av bortekampene, blir det en dyr hobby gjennom en hel sesong. Da har vi ikke tatt med kostnadene til supporterutstyr, transport, mat og drikke i forbindelse med kampene, som kommer i tillegg.

 

Sesongkort lar seg finansiere så de månedlige kostnadene vil bli vesentlig lavere for deg. Med andre ord kan du ta den største kostnaden gjennom å finansiere deg til kjøp av sesongkort, og betale dette i avdrag hver måned gjennom sesongen. Husk å sammenligne noen av mulighetene før du inngår en avtale.

 

Finansiering av sesongkort?

 

Jan Edvardsen forbrukslaan.no understreker at «det er viktig å forstå hvilke kostnader et forbrukslån vil resultere i, før du går for dette alternativet.» Forbrukslån kan være et godt alternativ dersom du har oversikt og setter opp et budsjett, men kan også resultere i uønsket gjeld som du ikke klarer å betale ned.

 

forbrukslaan.no vil du se en rekke aktører som kan gi deg gode tilbud, og det er enkelt å manøvrere seg videre til hver enkelt institusjon gjennom linkene som er lagt ut. Du ser i oversikten samtidig omtalereferansen, som baserer seg på tilbudet, kundeservice, tilgjengeligheten m.m.

 

I den neste kolonnen vil du enkelt kunne se rentenivået. Deretter får du informasjon om mulig beløp for finansiering, hvor lang tid du kan forvente å få når det kommer til nedbetaling, hva det koster å akseptere et lån (etableringsgebyret) og aldersgrense for aksept av mulig lån.

 

Når du finner den riktige løsningen for deg, og du oppfyller de kriteriene som er forventet, kan du gå videre i prosessen på denne siden og faktisk søke om lånet. Vi ber deg uansett sette deg inn i alle forpliktelser og betingelser før du tar en beslutning. Det er fire viktige punkter vi ber deg forholde deg til:

 

 • Søk gjerne på flere lån samtidig – det er uansett uforpliktende om du skulle få aksept fra flere.
 • Når du mottar informasjon (og tilbud), gå gjennom alle tilbudene du har mottatt.
 • Når du har funnet det tilbudet du mener passer best for deg, signer avtalen med Bank-ID.
 • Sjekk utbetalingen på den kontoen du har oppgitt til långiver.

Kan du bidra til bedre kvalitet på norsk fotball?

 

Gjennom å støtte klubben din og bidra til Tippeligaens vekst vil du selvfølgelig være et bidrag til norsk fotball og det arbeidet som gjøres for at Norge også blir bedre. Dessuten mener vi at du har en sterkere stemme gjennom din tribunedeltagelse, og ikke minst påvirkning, overfor det arbeidet som gjøres ­– både i klubben din og på nasjonalt nivå.

 

Vi kan selvfølgelig diskutere hvor godt arbeidet i klubbene er når det kommer til egenutvikling og egen rekruttering av spillere; norske talenter. Tippeligaen består av 16 klubber som alle består av en rekke spillere som ikke er spilleberettiget for det norske landslaget. Norsk klubbfotball sliter altså økonomisk samtidig som de bruker alt for lite ressurser på å utvikle egne spillere. Det er et tankekors.

 

Men du kan altså bidra gjennom din støtte til klubben i ditt hjerte. Vi håper derfor å se deg på tribunen gjennom hele neste sesong – velkommen til Tippeligaen i 2018!