Kulturkulturen

Hvorfor blir jeg brydd og synes at kulturnyheter er litt komisk? Vignetten til NRKs Kulturnytt er en typisk kulturvignett. Programlederne rir tappert inn i kulturlandskapet med hevet lanse, og over alt ser de kultur.

Hva er feil? Jo, det er at kultur i dag er det som handler om kultur. Alle som skriver og mener og uttaler seg om kultur er blitt kulturen.

På 1600 tallet hadde man ikke kulturnyheter. Heller ikke noe kulturliv. Rembrandt visste ikke at han skapte kultur. De som danset folkedanser visste heller ikke at det var kultur.

Hadde foreksempel Statoil brukt noen solide milliarder til å fortelle at de var Statoil hadde det vært kultur. Og for den del, hadde folket danset folkedans uten å tenke på at det var kultur hadde det vært kultur. Kultur er det som definerer ens liv.

Den dyreste og mest storslåtte av av alle kulturmanifestasjoner, operaen, er like overflødig som en gammel vindmølle i Spania. Et flott bygg, som ikke samsvarer med den mangel på mening som kommer fra operascenen.

Det er noe løsrevet og fremmedgjort ved det som rapporteres i kulturnyhetene. Der inne går ungene med kulturelle skolesekker. De eldste raver rundt og støtter seg til Giskes kulturelle spaserstokk. En vesentlig del av nyhetenes innhold handler om kulturstøtte.  “Kulturen”  svever for seg selv mens den imploderer i takt med økningen av kulturformidling.

Storparten av kulturen befinner seg utenfor feltet som kalles kultur. Og tilhører  kanskje framtidas kulturnyheter.